Höstlov

Som namnet antyder så vore det ju synnerligen olämpligt att avstå från att prisa Gud just denna vecka - så varför inte passa på att lova Gud i Brattfors bönhus, torsdag kl 19.30? Lovsång blir det, men att det är höst kan jag inte lova, som vädret ser ut just nu...

Kyla och värme: Kreativitet efterlyses!

Ett stort bekymmer för fastighetsägare i vårt land börjar göra sig påmint på allvar: Kylan, och därmed behovet av värme. Alla har också olika åsikter om vad som är lagom varmt. I eftermiddag ska jag åka och sätta på värmen tidigare än förra veckan inför kvällens aftonbön kl 19.30. Frågan är bara: Hur tidigt? Vem ska avgöra det? Som scout är man ju van att sitta i de flesta temperaturer och bara man har bra kläder och ett fint sittunderlag så brukar man inte frysa. Tyvärr är ju inte majoriteten av befolkningen scouter, utan är vana vid minst 20 grader inomhus - till förfång för såväl miljö som plånbok dessvärre. Jag måste erkänna att jag vant mig vid att ha betydligt kallare inne. När det är 18 grader svettas jag. Därför är det kanske inte jag som är den lämpligaste personen att sköta värmen? När jag har pratat med andra bönhusägare finns det en stor samstämmighet om att det är värmen som är det största problemet med bönhusägandet idag, iallafall ekonomiskt. På vintern drar man sig för att ordna verksamhet och bön i bönhusen för att det är så dyrt att värma dem. Jag tror att det här med värmen har blivit ett problem som vuxit med tiden. Jag tänker så här: När bönhusen byggdes var folk inte lika bortskämda med värme inne, utan drag och vedeldning som hjälpligt höll inomhusklimatet drägligt var vardagen även i bostäderna. Dessutom fick ju de flesta ta sig dit för egen maskin och var därmed ganska varma av kroppsrörelsen när de satte sig i bänkarna. För att inte tala om Guds eld som brann i deras hjärtan och höll dem varma i väckelsens tid, förstås... När så tillgången på billig el ökade kastades kaminerna ut i de flesta bönhus till förmån för lättanvänd elvärme. I Brattfors blev detsamma nödvändigt p g a mögelangrepp i luftvärmesystemet. Nu när priset ökar och blir allt mer kännbart finns inte de ekonomiska musklerna och den fysiska kraften att göra något åt värmesystemet längre. Bönhuset får stå oanvänt vintertid istället, eller säljs. Frågan om huvida det är rimligt att ha 20 grader varmt eller inte ställs däremot sällan. Det tas för självklart att man ska kunna gå i bara skjortan i bönhuset mitt i vintern trots att det är en unik situation i kyrkans historia. Man ska komma ihåg att nedsänkningen av spädbarnen i dopet upphörde p g a att allt för många fick lunginflammation och dog på kuppen i de kalla stenkyrkorna. Hann prästen döpa innan innehållet i dopfunten frös till is fick man vara nöjd på Luthers tid.
 
Visst kan man i vår tid ställa lite högre krav på standard än så. Enligt Luleå Stifts byggnadsingenjör så bör en gudstjänstlokal hålla 16-18 graders värme vid användning, varken mer eller mindre. Han menade, att är det varmare så blir lika många missnöjda för att det är för varmt som de som blir missnöjda för att det är för kallt om man håller en lägre temperatur. Dessutom går det åt nästan dubbelt så mycket energi för att värma upp till över 20 grader. Flest nöjda alltså, och bra för både miljö och plånbok, Återstår att se om det är så i verkligheten också. Ishotellets kyrka har i alla fall varje år många besökare trots en ännu lägre temperatur inne och på ridhusens och ishallarnas läktare sitter folk i timtal med ytterkläder utan att klaga. Därför dristar jag mig till att ifrågasätta om det är bättre att lägga ner bönhusen än att hålla en lägre temperatur inne? Om antalet besökare var beroende av temperaturen borde ishockeyn som publiksport ha dött ut för länge sedan - istället är det bönhusbesöken som minskar. Kanske är det för varmt i bönhusen för att folk ska trivas? Den slutsatsen är lika möjlig som att det är för kallt iallafall. Sanningen är nog den att temperaturen kanske inte har så stor betydelse egentligen, men att människors förväntningar bör uppfyllas - eller korrigeras, så att alla har chans att klä sig på rätt sätt.
 
Nåväl. Nu i vinter ska vi pröva oss fram, tänka kreativt kring såväl uppvärmning, material i bänkdynor, varifrån drag kommer etc. Kom gärna med idéer - och ta på en extra tröja för säkerhets skull...

Publicitet i Folkbladet idag!

Fredrik for till Ersbodakyrkan i lördags för att höra med Luleå stifts biskop Hans Stiglund om han kunde återinviga Brattfors bönhus. Detta gav medialt avtryck i Folkbladet idag. Roligt att kunna få lite större spridning på informationen än den här bloggen ger! Det ska vi tacka Gud för på torsdag då det är aftonbön kl 19.30 - samma tid, samma bönhus.

I kväll kör vi!

Nu är jag någorlunda frisk, så det blir aftonbön ikväll kl 19.30. Väl mött då!

Förkyld torsdag

Nu till er alla som eventuellt blivit "övervänt" och undrande: Skulle det inte vara aftonbön varje torsdag?  Varför skriver hon inte? Jag gjorde en helgardering igår. Jag visste att det skulle bli svårt att komma för den övriga familjen på grund av andra åtaganden och eftersom jag därtill drabbats av en kraftig förkylning ville jag inte lova mer än jag kunde hålla - eller smitta ner någon. Samtidigt ville jag inte heller att någon som bara läst informationen om att vi är i bönhuset på torsdagkvällar skulle möta en låst dörr. Därför for jag dit iallafall och bad som vanligt utan att annonsera det här på bloggen. Fortsätt läsa bloggen - nästa torsdag tar vi sannolikt nya, förhoppningsvis friska, tag. 
RSS 2.0